Motivatiestijlen
04 mei 2021 
1 min. leestijd

Motivatiestijlen

Motivatiestijlen wordt hieronder toegelicht.

Som kom je mensen tegen die heel gemotiveerd kunnen werken en hun sociale leven links laten liggen. Hoe zit dit nou precies? We bespreken twee verschillende soorten Motivatiestijlen. De eerste is de benaderende motivatie en de tweede een vermijdende motivatie. De mate waarin iemand gemotiveerd is over bepaalde onderwerpen zit diep geworteld in ons patroon van doen en laten.

Kenmerken van de benaderende motivatie zijn zaken of onderwerpen die we nodig hebben. Zoals liefde, een warme douche of eten en drinken. Kenmerken van de vermijdende motivatie zijn zaken of onderwerpen die ons beschadigen of een negatieve associatie geven. Zoals het spookhuis, ruzie of een presentatie voor duizend man.

Ondanks dat de twee motivatiestijlen goed van elkaar te onderscheiden zijn kunnen mensen toch reageren op beide stijlen. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de mensen erg vermijdend gemotiveerd zijn. Één vierde van de mensen is benaderend gemotiveerd. Slechts een klein gedeelte van de mensen is gelijkwaardig benaderend en vermijdend gemotiveerd.

Motivatiestijlen

Motivatiestijlen verder toegelicht

De Motivatiestijlen zijn bij mensen te herkennen. Hierna wordt per stijl uitgelegd hoe je de stijlen het beste bij andere kunt herkennen.

Mensen die voornamelijk een benaderende motivatiestijl hebben kun je herkennen aan hun doen en laten. Ze gaan erg geconcentreerd te werk, hebben vaak een positief taalgebruik en werken doelgericht. Doordat ze zo gemotiveerd te werk gaan kunnen ze wel eens naïef overkomen. Dit komt doordat ze voornamelijk het doel voor ogen hebben en niet de obstakels die je in de tussentijd tegenkomt.

Mensen die voornamelijk vermijdend gemotiveerd zijn kun je ook herkennen aan hun doen en laten. Ze praten vooral met negatief taalgebruik over dingen die ze niet willen of kunnen. Keuzes maken vinden ze erg lastig en benaderen problemen vaak negatief. Het effect hiervan is dat ze vaak het doel niet meer voor ogen hebben. Ze zijn te veel bezig met de bomen die mogelijk op de weg kunnen liggen.

Reactie plaatsen