Wat zijn emoties en hoe ga je ermee om?
30 april 2019 
in Emoties
1 min. leestijd

Wat zijn emoties en hoe ga je ermee om?

Emoties, iedereen heeft ze. We gaan je in dit artikel meer vertellen over wat emoties precies zijn, hoe je ze herkent en hoe je ermee om kunt gaan. Elke emotie heeft een ander effect en het is moeilijk om deze te herkennen of mee om te gaan.

Wat zijn emoties?

Emoties zijn sterke gevoelens die we door ons hele leven meemaken. Veel mensen denken hierbij meteen aan; liefde, angst, geluk, verdriet, woede en verbazing. Dit zijn inderdaad de ”bekendste”, maar we hebben er veel meer! Iedereen ervaart zijn emoties op verschillende manieren, waardoor elke situatie bij iedereen een ander gevoel oproept. Bijvoorbeeld wanneer iemand je onbeschoft aan de kant duwt zonder enige reden, dan zul je waarschijnlijk de emotie woede ervaren omdat je boos wordt.

Emoties herkennen

Er zijn meerdere elementen waarbij je emoties bij jezelf of anderen kunt herkennen. Er gebeurt iets en hierop ga jij als persoon op reageren.

Gedachten: Wanneer er iets gebeurt zal je brein razendsnel een gedachten oproepen. Hiermee evalueer je de gebeurtenis en ga je lichamelijk reageren.

Lichamelijke reactie: Je reageert op de gebeurtenis met je lichaam, omdat je gedachten een gebeurtenis waarnemen. Denk hierbij aan hartkloppingen bij angst of lachen bij geluk.

Gezichtsuitdrukking: Dit is het gevolg op de lichamelijke reactie, maar aangezien een gezichtsuitdrukking zoveel zegt over de emotie van een persoon wordt deze apart benoemd. Iedereen trekt (onbewust) een bepaald gezicht wanneer ze een emotie ervaren.

Gevoelens: De gevoelens die bij je opkomen nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Waarom we gevoelens hebben blijft een mysterie, maar er wordt gezegd door onderzoekers dat ze ons helpen om snel actie te ondernemen. Dit helpt ons bijvoorbeeld bij gevaarlijke situaties.

Omgaan met emoties :Het leren omgaan met emoties vergt vastberadenheid. Het onder controle krijgen van je eigen gevoelens en/of deze leren accepteren is een moeilijker dan de ander. Hetgeen dat totaal niet helpt en je eigen negatief beïnvloed is het onderdrukken van je emoties. Het helpt wanneer je je gevoelens deelt met anderen en de tijd neemt om deze gevoelens écht te ervaren.Een populaire therapie die je helpt om om te gaan met je eigen emoties is cognitieve gedragstherapie.

Reactie plaatsen