Wat is cryptocurrency? Dit is de informatie (en 7 dingen) die je moet weten!
20 februari 2022 
11 min. leestijd

Wat is cryptocurrency? Dit is de informatie (en 7 dingen) die je moet weten!

Met cryptocurrencies kan men goederen en diensten kopen. Men kan cryptocurrencies, ook wel afgekort crypto's genoemd verhandelen om winst te maken. Hieronder leest men alles:

 1. Over wat cryptocurrencies zijn?
 2. Hoe men ze kan kopen?
 3. Wat te doen om gekochte crypto's te beschermen (lees: beveiligen)?

Definitie van cryptocurrency

Cryptocurrencies zijn digitale activa die worden gecreëerd met behulp van computernetwerksoftware die veilige handel en eigendom mogelijk maakt.

Bitcoin en de meeste andere cryptocurrencies worden ondersteund door een technologie die bekend staat als blockchain. De blockchain is een fraudebestendige registratie van transacties die bijhoudt wie eigenaar is van wat. Publieke blockchains zijn meestal gedecentraliseerd, wat betekent dat ze werken zonder een centrale autoriteit zoals een bank of overheid.

De term cryptocurrencies komt van de cryptografische processen die de ontwikkelaars hebben ingevoerd om zich tegen fraude te beschermen. Deze innovaties bieden een oplossing voor een probleem waarmee eerdere pogingen om zuiver digitale valuta te creëren werden geconfronteerd: hoe kan worden voorkomen dat mensen kopieën van hun bezit maken en deze twee keer proberen uit te geven.

Afzonderlijke eenheden van cryptocurrencies kunnen munten of tokens worden genoemd, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Sommige zijn bedoeld als ruileenheden voor goederen en diensten, andere zijn opslagplaatsen van waarde, en weer andere zijn vooral bedoeld om computernetwerken te helpen draaiende te houden die complexere financiële transacties uitvoeren.

Een veelgebruikte manier om cryptocurrencies te creëren is door middel van een proces dat 'mining' wordt genoemd, en dat wordt gebruikt door Bitcoin. Mining kan een energie-intensief proces zijn waarbij computers complexe "puzzels" oplossen om de authenticiteit van transacties op het netwerk te verifiëren. Als beloning kunnen de eigenaars van die computers nieuw gecreëerde cryptocurrency ontvangen. Andere cryptocurrencies gebruiken andere methoden om tokens te creëren en te distribueren en vele hebben een aanzienlijk lichtere impact op het milieu.

Voor de meeste mensen is de gemakkelijkste manier om cryptocurrency te krijgen het kopen ervan. Hetzij via een exchange of van een andere gebruiker.

» Lees ook:  Wat is blockchain en hoe werkt het?

Hoe koop je een cryptocurrency?

Het kopen van cryptocurrencies bestaat uit vier basisstappen.

Basisstap 1: Beslis waar je het wilt kopen

Er zijn veel manieren om cryptocurrency te kopen, maar de meest toegankelijke methode voor beginners is waarschijnlijk een gecentraliseerde exchange. Een exchange, ook wel een gecentraliseerde beurs fungeert als een derde partij die toezicht houdt op transacties om klanten het vertrouwen te geven dat ze krijgen waar ze voor betalen. Deze exchanges verkopen crypto's tegen marktprijzen, en ze verdienen geld aan vergoedingen voor verschillende aspecten van hun diensten.

Als je meer gewend bent aan traditionele brokerage accounts, zijn er een paar online brokers die toegang bieden tot cryptocurrencies, evenals aandelen. Als je op zoek bent naar een beurs die uitsluitend binnen de cryptocurrency-wereld opereert, zoek dan naar pure-play crypto exchanges. Deze platforms, zoals Coinbase, Gemini en Kraken, geven u geen toegang tot kernactiva zoals aandelen en obligaties, maar ze hebben meestal een veel betere selectie van cryptocurrencies, en meer on-platform crypto opslagopties.

» Ben je van plan te investeren in cryptocurrency? Lees hier meer over cryptocurrency exchanges en - platforms

Hoewel gecentraliseerde uitwisselingen relatief eenvoudig te gebruiken zijn, kunnen ze ook een aantrekkelijk doelwit zijn voor hackers gezien het volume van crypto dat bij de exchanges staat.

Voor meer geavanceerde gebruikers zijn er gedecentraliseerde beurzen waarvan de kosten lager kunnen zijn dan die van gecentraliseerde platforms. Deze kunnen moeilijker te gebruiken zijn en vereisen meer technische kennis, maar ze kunnen ook enkele veiligheidsvoordelen bieden omdat er geen enkel doelwit is voor een cyberaanval. Cryptocurrencies kunnen ook worden verhandeld via peer-to-peer transacties.

Basisstap 2: Kies hoe je crypto wilt gaan kopen

Hoewel er duizenden cryptocurrencies over de hele wereld worden verhandeld, zal je al snel merken dat de populairste opties op grote schaal beschikbaar zijn voor aankoop in fiatvaluta's zoals de amerikaanse dollar of euro. Alsje voor het eerst een crypto wilt gaan kopen, zul je zeer waarschijnlijk gewoon geld moeten gebruiken om cryptocurrency te kopen.

Als je een meer ervaren belegger bent, wil je misschien een deel van je bestaande crypto's inruilen voor een ander type cryptocurrency. Bijvoorbeeld van Bitcoin voor (of ook wel naar) Ethereum.

Basisstap 3: Voeg waarde toe aan uw account

Afhankelijk van hoe je kiest om te betalen, moet je mogelijk je account voorzien van waarde voordat je een crypto gaat kopen. Als je fiatvaluta gebruikt, staan de meeste exchanges debet- en bankoverschrijvingen toe. Sommigen staan ook toe dat men een aankoop doet met een creditcard. Betalen met een creditcard kan riskant zijn door soms de volatiliteit van cryptocurrencies en zeker ook omdat rentekosten bij een creditcard de verliezen kunnen verhogen als je investering in crypto's in waarde daalt.

Als men al cryptocurrency bezit, kunt men deze overzetten naar zijn account. Dit kan vanuit een digitale portemonnee of een ander platform. Daarna kan men deze vervolgens gebruiken om te handelen. Zorg er alleen voor dat u controleert of uw cryptobeurs handel toestaat tussen de activa die u bekijkt. Niet alle cryptocurrencies kunnen direct voor elkaar worden verhandeld, en sommige platforms hebben meer handelspartners dan anderen.

Een ander ding om op te merken is dat de kosten van exchanges variëren, afhankelijk van wat men koopt en hoe u het koopt, dus bekijk deze details zorgvuldig.

Basisstap 4: Kies een cryptocurrency

Ethereum cryptoEr zijn veel opties voor cryptocurrency-beleggers. Voordat je koopt, vraag jezelf af wat je doelen zijn met deze investering. Hoop je dat het in waarde gaat stijgen? Wil je gaan betalen met crypto's? Bent je geïnteresseerd in het gebruik van de onderliggende technologie via gedecentraliseerde apps? Deze kunnen jou helpen bij het maken de juiste beslissing.

Er zijn veel verschillende cryptocurrencies. Waabij iedereen wel eens van Bitcoin heeft gehoord zijn er ook nog vele Bitcoin-alternatieven:

 • Bitcoin is de eerste en meest waardevolle cryptocurrency
 • Ethereum wordt vaak gebruikt om financiële transacties uit te voeren die complexer zijn dan die worden ondersteund door Bitcoin
 • Litecoin lijkt in zekere zin erg veel op Bitcoin. Waar Bitcoin het 'digitale goud' wordt genoemd, wordt Litecoin vaak als het 'digitale zilver' beschouwd
 • Cardano is een concurrent van Ethereum onder leiding van een van de medeoprichters
 • Solana is een andere concurrent van Ethereum die de nadruk legt op snelheid en kosteneffectiviteit
 • Dogecoin begon als een grap maar is uitgegroeid tot een van de meest waardevolle cryptocurrencies

Tenslotte heb je ook nog stablecoins. Stabecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde ontworpen is om stabiel te blijven ten opzichte van reële activa zoals de dollar. Het meest bekende voorbeeld van een stablecoin is misschien wel Tether.

3. Beste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie

Volgens CoinMarketCap.com zijn er meer dan 17.500 verschillende cryptocurrencies die publiekelijk worden verhandeld. Dat aantal blijft ook dagelijks stijgen. De totale waarde van alle cryptocurrencies op 18 februari 2022 bedroeg ongeveer 1,8 biljoen dollar. DIt is een stukj lager dan momentele all-time high van 2,9 biljoen dollar einde 2021.

» Leer en lees meer: Hoe te beleggen in Bitcoin?

4. Crypto veilig bewaren

Zodra je hebt besloten crypto te kopen en hebt bepaald in welke cryptocurrencies je wilt investeren, zal je volgende beslissing zijn hoe je het wilt bewaren.

Dit is een belangrijke keuze. Crypto-activa vereisen een privésleutel, die het eigendom van cryptocurrencies bewijst en nodig is voor het uitvoeren van transacties. Als je je private keys verliest, ben je je cryptocurrency kwijt. Als iemand je private sleutels in handen krijgt, kan hij met je cryptocurrencies doen wat hij wil.

Cryptobezitters gebruiken digitale portefeuilles om hun bezittingen veilig op te slaan. Er zijn meerdere opties om te overwegen als het gaat om digitale portefeuilles.

 • Op-platform opslag: Sommige mensen kiezen ervoor om hun cryptocurrency te bewaren op de exchange of het platform waar ze het hebben gekregen. Dit heeft een aantal voordelen. Het besteedt de complexiteit uit aan een derde partij die enige expertise inbrengt. Je hoeft je eigen private keys niet bij te houden; alle informatie is direct beschikbaar als je inlogt. Het nadeel is dat als de provider een veiligheidslek heeft buiten jouw controle om, of als iemand jouw persoonlijke gegevens hackt, jouw cryptocurrency in gevaar kan komen. On-platform opslag wordt vaak gebruikt door mensen die denken dat ze hun crypto binnenkort misschien willen verhandelen, of die willen deelnemen aan de staking- en beloningsprogramma's van exchanges.

» Bekijk ook: Exchanges om je cryptocurrency op te slaan

 • Niet-custodiale wallets: Vanwege de dreiging van hacking kan het riskant zijn om grote tegoeden langer dan nodig op crypto exchanges te laten staan. Als je klaar bent om in het opslaan van je eigen crypto te duiken, zijn er veel opties op de markt. Ze zijn over het algemeen verdeeld in twee categorieën: warme portemonnees en koude portemonnees. Hot wallets hebben enige online connectiviteit, waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn, maar u kunt blootgesteld worden aan een aantal kwetsbaarheden in de beveiliging. Koude portefeuilles zijn offline, fysieke apparaten die onbereikbaar zouden zijn voor iedereen die ze niet in zijn materiële bezit heeft.

» Lees meer: Hoe kies je een crypto wallet

5. Voordelen en nadelen van cryptocurrency

Cryptocurrency houden de gemoederen bezig. Je hebt gepassioneerde beleggers van crypto's en je hebt ook beleggers die er het liefste ver van weg blijven. Hieronder lees jeeen paar redenen waarom sommige mensen geloven dat het een transformerende technologie is, terwijl anderen zich zorgen maken dat het een rage is.

Voordelen van cryptocurrency

 • Voorstanders zien cryptocurrencies zoals Bitcoin als de valuta van de toekomst en willen ze graag in hun beleggingsportefeuille hebben, vermoedelijk voordat ze waardevoller worden
 • Sommige voorstanders vinden het goed dat cryptocurrency centrale banken onttrekt aan het beheer van de geldhoeveelheid, omdat deze banken na verloop van tijd de neiging hebben om de waarde van geld te verminderen via inflatie
 • Andere voorstanders houden van de blockchain-technologie achter cryptocurrencies, omdat het een gedecentraliseerd verwerkings- en registratiesysteem is en veiliger kan zijn dan traditionele betalingssystemen
 • Sommige speculanten houden van cryptocurrencies omdat ze in waarde stijgen en hebben geen belang bij de aanvaarding op lange termijn van de munten als een manier om geld te verplaatsen
 • Sommige cryptocurrencies bieden hun eigenaars de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via een proces dat staking heet. Crypto staking houdt in dat men zijn cryptocurrencies gebruikt om transacties op een blockchain-protocol te helpen verifiëren. Hoewel staking zijn risico's heeft, kan het jou toelaten om jouw crypto's te laten groeien zonder meer te kopen.

Cryptocurrency nadelen

 • Veel cryptocurrency-projecten zijn nog niet getest, en blockchain-technologie in het algemeen moet nog brede acceptatie krijgen. Als het onderliggende idee achter cryptocurrency zijn potentieel niet bereikt, zien langetermijnbeleggers misschien nooit de rendementen waarop ze hadden gehoopt
 • Voor kortetermijnbeleggers in cryptocurrency's is het een risico's. De prijzen hebben de neiging om snel te veranderen. Terwijl dat betekent dat veel mensen snel geld hebben verdiend door op het juiste moment in te kopen, hebben veel anderen geld verloren door dat te doen vlak voor een cryptocrash.
 • Die schommelende waardeveranderingen kunnen ook indruisen tegen de basisideeën achter de projecten die cryptocurrencies moesten ondersteunen. Mensen zullen bijvoorbeeld minder geneigd zijn om Bitcoin als betaalsysteem te gebruiken als ze niet zeker weten wat het de volgende dag waard zal zijn
 • Het milieu-impact van Bitcoin en andere projecten die gebruik maken van vergelijkbare 'mining'protocollen is aanzienlijk. Volgens een vergelijking van de Universiteit van Cambridge bijvoorbeeld verbruikt de wereldwijde Bitcoin-mijnbouw meer dan twee keer zoveel energie als alle huishoudelijke verlichting in de VS. Sommige cryptocurrencies gebruiken een andere technologie die minder energie vraagt
 • Regeringen over de hele wereld zijn er nog niet helemaal uit hoe ze moeten omgaan met cryptocurrency, dus veranderingen in de regelgeving en harde maatregelen kunnen de markt op onvoorspelbare manieren beïnvloeden.

6. Richtlijnen voor crypto-investeringen

Cryptocurrency is een relatief riskante investering, hoe je het ook wendt of keert. Over het algemeen zouden risicovolle beleggingen een klein deel van uw totale portefeuille moeten uitmaken - een algemene richtlijn is niet meer dan 10%. Misschien wilt u eerst uw pensioenspaargeld aanvullen, schulden afbetalen of beleggen in minder volatiele fondsen die bestaan uit aandelen en obligaties.

Er zijn andere manieren om het risico binnen uw cryptoportefeuille te beheren, zoals door het diversifiëren van de reeks cryptocurrencies die u koopt. Crypto-activa kunnen in verschillende mate en gedurende verschillende perioden stijgen en dalen, dus door in verschillende producten te beleggen, kunt u zich - tot op zekere hoogte - isoleren tegen verliezen in een van uw holdings.

» Leer meer:  Hoe u uw crypto holdings kunt diversifiëren?

Misschien wel het belangrijkste bij het investeren in wat dan ook is om je huiswerk te doen. Dit is vooral belangrijk als het gaat om cryptocurrencies, die vaak gekoppeld zijn aan een specifiek technologisch product dat wordt ontwikkeld of uitgerold. Wanneer u een aandeel koopt, is het gekoppeld aan een bedrijf dat onderworpen is aan goed gedefinieerde financiële rapportage-eisen, wat u een gevoel kan geven van de vooruitzichten.

Cryptocurrencies, aan de andere kant, zijn meer losjes gereguleerd in de VS, dus het onderscheiden van welke projecten levensvatbaar zijn, kan nog uitdagender zijn. Als u een financieel adviseur hebt die bekend is met cryptocurrencies, kan het de moeite waard zijn om u om input te vragen.

Voor beginnende beleggers kan het ook de moeite waard zijn om te onderzoeken hoe wijdverspreid een cryptocurrency wordt gebruikt. De meeste gerenommeerde cryptoprojecten hebben openbaar beschikbare metrics die gegevens laten zien, zoals hoeveel transacties er op hun platforms worden uitgevoerd. Als het gebruik van een cryptocurrency toeneemt, kan dat een teken zijn dat het zich op de markt aan het vestigen is. Cryptocurrencies maken over het algemeen ook "white papers" beschikbaar om uit te leggen hoe ze zullen werken en hoe ze van plan zijn tokens te distribueren.

» Leer meer: 3 vragen die u moet stellen voordat u cryptocurrency koopt

Als u op zoek bent om te investeren in minder gevestigde crypto-producten, zijn hier enkele extra vragen om te overwegen:

 • Wie leidt het project? Een identificeerbare en bekende leider is een positief teken.
 • Zijn er andere grote investeerders die erin investeren? Het is een goed teken als andere bekende investeerders een deel van de munt willen.
 • Zult u een deel van het bedrijf bezitten of alleen valuta of tokens? Dit onderscheid is belangrijk. Als deel-eigenaar kunt u delen in de winst (u bent eigenaar), terwijl het kopen van tokens betekent dat u het recht heeft ze te gebruiken, zoals fiches in een casino.
 • Is de munt al ontwikkeld, of is het bedrijf op zoek om geld in te zamelen om het te ontwikkelen? Hoe verder het product gevorderd is, hoe minder riskant het is.

Het kan veel werk kosten om een prospectus door te spitten; hoe meer details, hoe groter de kans dat het legitiem is. Maar zelfs als het legitiem is, betekent dat nog niet dat de munt zal slagen. Dat is een geheel andere vraag, en dat vereist veel marktkennis. Overweeg zeker hoe u uzelf kunt beschermen tegen fraudeurs die cryptocurrencies zien als een kans om beleggers op te lichten.

» Zeker ook handig om te lezen: Wat zijn altcoins en hoe werken ze?

7. Wettigheid van cryptocurrencies

Er bestaat geen twijfel over dat cryptocurrencies legaal zijn in de Europa, hoewel China het gebruik ervan in wezen heeft verboden, en uiteindelijk hangt het van elk afzonderlijk land af of ze legaal zijn.

De vraag of cryptocurrencies zijn toegestaan, is echter slechts één deel van de juridische kwestie. Andere zaken om te overwegen zijn hoe crypto wordt belast en wat je kunt kopen met cryptocurrency.

 • Wettig betaalmiddel: Je kunt ze cryptocurrencies noemen, maar ze verschillen op één belangrijk punt van traditionele valuta: op de meeste plaatsen is niet vereist dat ze worden geaccepteerd als "wettig betaalmiddel". De Europese Euro of Amerikaanse Dollar, daarentegen, moet worden geaccepteerd voor "alle schulden, publiek en privaat". Landen over de hele wereld benaderen cryptocurrency op verschillende manieren. El Salvador werd in 2021 het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. Ondertussen ontwikkelt China zijn eigen digitale munt. In de VS hangt het vooralsnog af van de voorkeuren van de verkoper wat je met cryptocurrency kunt kopen.
 • Cryptobelastingen: Nogmaals, de term "valuta" is een beetje een verkeerde als het gaat om belastingen in de Europa en Nederland. Cryptocurrencies worden belast als eigendom, in plaats van valuta. Dat betekent dat wanneer u ze verkoopt, u belasting betaalt over de vermogenswinst, of het verschil tussen de prijs van de aankoop en de prijs van de verkoop. En als u crypto's krijgt als betaling - of als beloning voor een activiteit zoals mijnbouw - wordt u belast op de waarde op het moment dat u ze ontving.

» Leer meer: Inzicht in crypto en Bitcoin belastingen

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een blockchain?

De meeste cryptocurrencies zijn gebaseerd op blockchain-technologie, een netwerkprotocol waarmee computers kunnen samenwerken om een gedeeld, fraudebestendig register van transacties bij te houden. De uitdaging in een blockchain-netwerk is ervoor te zorgen dat alle deelnemers het eens kunnen zijn over de juiste kopie van het historische grootboek. Zonder een erkende manier om transacties te valideren, zou het moeilijk zijn voor mensen om erop te vertrouwen dat hun bezittingen veilig zijn. Er zijn verschillende manieren om "consensus" te bereiken op een blockchain-netwerk, maar de twee meest gebruikte staan bekend als "proof of work" en "proof of stake".

Wat betekent "proof of work"?

"Proof of work" is een manier om gebruikers te stimuleren om een nauwkeurig historisch overzicht bij te houden van wie wat bezit op een blockchain netwerk. Bitcoin gebruikt bewijs van werk, waardoor deze methode een belangrijk onderdeel is van het cryptogesprek. Blockchains vertrouwen op gebruikers om blokken van recente transacties samen te stellen en in te dienen voor opname in het grootboek, en het protocol van Bitcoin beloont hen als ze dat met succes doen. Dit proces staat bekend als delven.

Er is veel concurrentie voor deze beloningen, dus veel gebruikers proberen blokken in te dienen, maar er kan er maar één geselecteerd worden voor elk nieuw blok transacties. Om te beslissen wie de beloning krijgt, eist Bitcoin dat gebruikers een moeilijke puzzel oplossen, waarvoor een enorme hoeveelheid energie en rekenkracht nodig is. Het voltooien van deze puzzel is het "werk" in proof of work.

Voor gelukkige miners zijn de Bitcoin-beloningen meer dan genoeg om de kosten te compenseren. Maar de enorme kosten vooraf zijn ook een manier om oneerlijke spelers te ontmoedigen. Als u het recht wint om een blok te maken, is het misschien niet het risico waard om met de gegevens te knoeien en uw inzending te laten verwerpen - en zo de beloning te verspelen. In dit geval zou het uitgeven van het geld aan energiekosten in een poging om te knoeien met de historische gegevens hebben geresulteerd in een aanzienlijk verlies.

Uiteindelijk is het doel van het bewijs van werk om het lonender te maken de regels te volgen dan te proberen ze te overtreden.

Wat betekent "proof of stake"?

"Proof of stake" is een andere manier om consensus te bereiken over de nauwkeurigheid van de historische registratie van transacties op een blockchain. Het schuwt mijnbouw ten gunste van een proces bekend als staking, waarbij mensen een deel van hun eigen cryptocurrency holdings op het spel zetten om te garanderen voor de juistheid van hun werk bij het valideren van nieuwe transacties. Enkele cryptocurrencies die proof of stake gebruiken zijn Cardano, Solana en Ethereum (dat bezig is met de conversie van proof of work).

Proof of stake systemen hebben enige overeenkomsten met proof of work protocollen, in die zin dat ze vertrouwen op gebruikers om nieuwe transacties te verzamelen en in te dienen. Maar ze hebben een andere manier om eerlijk gedrag te stimuleren onder degenen die deelnemen aan dat proces. Het komt erop neer dat mensen die nieuwe blokken informatie voorstellen om aan het record toe te voegen, er wat cryptocurrency voor op het spel moeten zetten. In veel gevallen stijgen je kansen op een nieuw blok (en de bijbehorende beloningen) naarmate je meer op het spel zet. Mensen die onjuiste gegevens indienen, kunnen een deel van het geld verliezen dat ze op het spel hebben gezet.

Hoe delf je een cryptocurrency?

Het delven van cryptocurrency is over het algemeen alleen mogelijk voor een proof-of-stake cryptocurrency zoals Bitcoin. En voordat u te ver gaat, is het de moeite waard om op te merken dat de toetredingsdrempels hoog kunnen zijn en de kans op succes relatief laag zonder grote investeringen.

Hoewel de eerste Bitcoin-gebruikers de cryptocurrency konden delven met gewone computers, is deze taak moeilijker geworden naarmate het netwerk groeide. Nu gebruiken de meeste mijnwerkers speciale computers die als enige taak hebben om de hele dag, elke dag, de complexe berekeningen uit te voeren die bij het mijnen komen kijken. En zelfs één zo'n computer is geen garantie voor succes. Veel mijnwerkers gebruiken hele magazijnen vol met mijnbouwapparatuur in hun zoektocht naar beloningen.

Als je niet over de middelen beschikt om te concurreren met de zwaargewichten, kun je je aansluiten bij een mining pool, waar gebruikers beloningen delen. Dit vermindert de grootte van de beloning die je krijgt voor een succesvol blok, maar verhoogt de kans dat je op zijn minst wat rendement op je investering krijgt.

Noot bij dit blog: de auteur geeft geen financieel advies in welk ook benoemde cryptocurreny

Reactie plaatsen