Sunny Side Up graag
06 mei 2019 
3 min. leestijd

Sunny Side Up graag

Herken je dat ook, zo’n dag dat voor jou de zon schijnt en het bij anderen onweert? Of zo’n dag dat bijna alles dat je hebt gepland een andere wending krijgt… ? Dat er genoeg momenten zijn die je humeur best kunnen verpesten en dat je daar toch niet voor kiest?

Hoe zag mijn ochtend eruit?

In voorbereiding op een dag Team Coaching en persoonlijke gesprekken stap ik ‘s ochtends vroeg (06.05 uur) in een zonnige bui met open schoenen in een plas…. Mmm ok de buitenwereld is toch niet zo zonnig als mijn binnenwereld haha, nou ja, daar gaan we, dan maar met natte voeten, droogt wel weer, toch? Ik stap op de fiets en precies 1 bocht later snijdt een zeer enthousiaste fietser (zo zal ik deze “hallo ik ben alleen op de wereld en deze hele straat is van mij gozer” maar noemen) mij van de weg en hang ik met natte voeten en al nog net aan mijn fiets tegen de zijmuur geplakt met mijn wang….. Goede morgen!

Groot voordeel, ik ben nu echt wakker…!

Ik mompel, “jij ook een zonnige morgen vriend” en stap weer op mijn fiets. Nog voor het einde van de straat raak ik met fiets (en nog steeds natte voeten en een platte wang) in een ochtend dans met hond-baasje en voorbijgaande fietser van de andere kant. Het eindigt in een pirouette en geschreeuw wie welke dans zou mogen maken. Na een hoop, links, rechts, hier heb je je riem en nog een hele fijne dag (voor de waarheidsgetrouwe lezer… pssst het ging net iets anders die uitwisseling van woorden) , maak ik aanstalten om mijn zonnige fietstochtje voort te zetten, en niet voordat er achter mij iemand schreeuwt dat ik midden op de weg sta (fijn he zo’n routeplanner) en of ik nou helemaal gek geworden ben…. Hij (ja hij…) moest eens weten hoe duizelig ik nog ben van mijn danspartners van zojuist en dat dit niet de meest relaxte plek op straat is om dat te doen, zeker niet als je net wakker bent… pfff mag ik alweer naar bed haha… Anyway… nog voor ik 200 meter van mijn huis verwijderd ben, heb ik al een aantal keren de keuze gemaakt de zon vooral te laten schijnen vandaag.

blij vs vedriet

Heb je je eigen humeur in de hand?

Het is wat mij betreft een mooi voorbeeld als ik als coach of trainer met mensen in gesprek ben over hoe dat nou werkt dat “sunny side up” en je eigen humeur of ook wel staat (van zijn genaamd) positief beïnvloeden. Ik heb op al die momenten, lees natte voet, platte wang, pirouette of routeaanwijzer, de keuze om mee te gaan in een gevoel van frustratie, verwondering, verrassing, boosheid of wat dan ook… Ik voel me als ik mijn dag start gewoon hartstikke lekker in mijn vel. Ik heb zin in de dag en alles wat die dag brengt. Dan is het toch ook gewoon enorm fijn om dat gevoel bij me te houden.

Humor helpt me dan, relativeren ook en ik weet dat hoe deze prikkels bij mij binnen komen en dat hoe ik ze filter, van invloed zijn op mijn staat en gevoel en dus de uitkomst-het resultaat van al die “ontmoetingen” zoals ik ze dan nu maar even noem. En nee, natuurlijk gaat dat niet vanzelf en ja, ook ik ben echt wel eens lekker pissig of geïrriteerd als iemand zoiets doet. Vandaag dus niet…

en door..

Ik fiets lekker door naar mijn opdrachtgever. Als ik vervolgens klaarwakker in mijn beveiligingshesje en met veiligheidsschoenen om 0625 uur op de werkvloer loop, hoor ik de legendarische vraag van 1 collega aan de ander:

Morgûh, ben je naar de kappûhr geweest of heb er een reigûh op je hoofd gescheten?

Mijn glimlach gaat over in de slappe lach…. Zo had ik nog niet naar de wereld gekeken, prachtig! Heerlijk dat ik dit mooie Haags versta, ook goede morgen heren, laten we de dag beginnen, ik heb er zin in!

Dus als ik nu dreig even heel serieus te gaan zitten balen van een dag die allesbehalve loopt zoals ik bedacht had, dan denk ik aan de vroege ochtend bij mijn gave opdrachtgever en hoor ik die Haagse vraag weer door mijn hoofd heen, dat helpt, die tovert namelijk direct een glimlach op mijn gezicht. Ik kan er weer even tegen! Heerlijk zo’n positief ankertje.

Reactie plaatsen