Wat is Bitcoin? Dit is dé uitleg hoe BTC werkt!
28 februari 2022 
5 min. leestijd

Wat is Bitcoin? Dit is dé uitleg hoe BTC werkt!

Een duistere vorm van betaling, een speculatieve zeepbel of de toekomst van de financiële wereld? Als je over Bitcoin praat met mening persoon, kunnen al deze afspraken zo zijn. kan alle gedaleest u Lees her alles rond bitcoin zodat jij het kan begrijpen.

Bitcoin, de eerste en meest waardevolle cryptocurrency, is uitgegroeid van een experiment in de marge tot een van de populairste tickets in de mondiale financiële wereld. In november 2021 was de gecombineerde waarde van alle bitcoins meer dan 1 biljoen dollar, meer dan de marktkapitalisaties van enkele van 's werelds meest waardevolle bedrijven - zoals Tesla, Berkshire Hathaway en Facebook moeder Meta.

Bitcoin, ook bekend als BTC, is anders dan alle andere activa die zulke hoogten hebben bereikt. In plaats van een aandeel in een bedrijf, is een bitcoin een digitale munteenheid waarvan de waarde sterk kan schommelen. En hij wordt niet ondersteund door de economische fundamenten van een bedrijf of een nationale bank, maar door een versleuteld grootboek van digitale transacties die gezamenlijk door duizenden computers worden bijgehouden.

Je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen hoe bitcoin werkt. Hoewel de onderliggende "blockchain"-technologie vrij complex kan worden, is het niet moeilijk om de basis te begrijpen. Hier zijn enkele dingen die je moet weten.

BTC definitie: Wat is bitcoin?

Bitcoin, gelanceerd in 2009, is gedecentraliseerd digitaal geld dat tussenpersonen zoals banken en overheden overbodig maakt, en in plaats daarvan gebruik maakt van een peer-to-peer computernetwerk om aankopen rechtstreeks tussen gebruikers te bevestigen.

Fiatvaluta (zoals de euro op uw bankrekening) wordt gedekt en gereguleerd door de overheid die het uitgeeft. Bitcoin daarentegen wordt aangedreven door een combinatie van netwerktechnologie en softwaregestuurde cryptografie, de wetenschap van het doorgeven van geheime informatie die alleen kan worden gelezen door de zender en de ontvanger. Dit creëert een munteenheid die wordt ondersteund door code in plaats van door fysieke waarde, zoals goud of zilver, of door vertrouwen in centrale financiële autoriteiten.

De prijs van één bitcoin is aanzienlijk gestegen. In april 2011 was de prijs $1. In de herfst van 2021 bereikte de prijs een recordhoogte van meer dan $65.000.

Hoe werkt bitcoin?

Elke bitcoin (handelssymbool "BTC," hoewel "XBT" ook wordt gebruikt) is een computerbestand dat is opgeslagen in een digitale portemonnee op een computer of smartphone. Om te begrijpen hoe de cryptocurrency werkt, helpt het om deze termen en een beetje context te begrijpen:

 • Blockchain: Bitcoin wordt aangedreven door open-source code, bekend als blockchain, die een gedeeld openbaar grootboek van transacties creëert, georganiseerd in "blokken" die aan elkaar worden "geketend" om manipulatie te voorkomen. Deze technologie zorgt voor een permanente registratie van elke transactie, en vormt de kern van meer dan 10.000 cryptocurrencies die in het kielzog van Bitcoin zijn gevolgd.
 • Private en publieke sleutels: Een bitcoin-portemonnee bevat een publieke sleutel en een private sleutel, die samenwerken om de eigenaar in staat te stellen transacties te initiëren en digitaal te ondertekenen, als bewijs van autorisatie.
 • Bitcoin-miners: Miners - of leden van het peer-to-peer platform - bevestigen vervolgens onafhankelijk de transactie met behulp van snelle computers, meestal binnen 10 tot 20 minuten.

Wat is "Bitcoin delving" ook wel mining genoemd?

Bitcoin miningVerschillende Bitcoin miners in een "rack". Bitcoin-miners - ook wel "nodes" genoemd - zijn de eigenaars van supersnelle computers die onafhankelijk van elkaar elke transactie bevestigen en een voltooid "blok" transacties toevoegen aan de steeds groter wordende "ketting", die een compleet, openbaar en permanent overzicht heeft van elke bitcoin-transactie.

Miners worden betaald in bitcoin als beloning voor hun inspanningen, wat het gedecentraliseerde netwerk stimuleert om elke transactie onafhankelijk te verifiëren. Dit onafhankelijke netwerk van miners vermindert ook de kans op fraude of valse informatie, omdat de meerderheid van de miners de authenticiteit van elk blok gegevens moet bevestigen voordat het wordt toegevoegd aan de blockchain, in een proces dat bekend staat als "bewijs van werk".

» Lees meer:  Wat is blockchain en hoe werkt het?

Hoe verdient bitcoin geld?

De waarde van Bitcoin volgt de wet van vraag en aanbod - en omdat de vraag wisselt, is er veel volatiliteit in de prijs van de cryptocurrency (lees in dit geval: Bitcoin).

Naast het delven van bitcoin, wat technische expertise en een investering in krachtige computers vereist, kopen de meeste mensen bitcoin als een vorm van valutaspeculatie - wedden dat de marktwaarde van één bitcoin in de toekomst hoger zal zijn dan nu. Maar dat is moeilijk te voorspellen.

» Meer informatie: Wat is cryptocurrency?

Het opslaan van uw bitcoins: Warme wallets (portemonnees) vs. koude wallets (portemonnees)

Bitcoins kunnen worden opgeslagen in twee soorten digitale portemonnees:

Hot wallet: U kunt cryptocurrency vaak opslaan op beurzen waar het wordt verkocht, terwijl andere aanbieders standalone online opslag bieden. Dergelijke oplossingen bieden toegang via een computerbrowser, desktop of smartphone-app.

Koude portemonnee: Een versleuteld draagbaar apparaat dat veel weg heeft van een thumb drive waarmee u uw bitcoins kunt downloaden en meenemen.

In principe is een hot wallet verbonden met het internet; een cold wallet niet. Maar u heeft een hot wallet nodig om bitcoins te downloaden naar een draagbare cold wallet.

Bitcoin kopen: voordelen en nadelen

Bij een speculatieve activaklasse als bitcoin is het beter om te beginnen met waarom u op uw hoede moet zijn:

Bitcoin nadelen

 • Prijsvolatiliteit: Hoewel de waarde van bitcoin in de loop der jaren dramatisch is gestegen, was het lot van kopers sterk afhankelijk van de timing van hun investering. Degenen die in 2017 kochten toen de prijs van bitcoin richting de $20.000 raasde, moesten bijvoorbeeld tot december 2020 wachten om hun verliezen terug te verdienen. En hoewel 2021 een sterk jaar was voor bitcoin, verloor het tussen april en juli nog steeds de helft van zijn waarde voordat het zich herstelde en in november nieuwe hoogtepunten bereikte.
 • Zorgen over hacken: Hoewel voorstanders zeggen dat de blockchain-technologie achter bitcoin nog veiliger is dan traditionele elektronische geldtransfers, zijn bitcoin hot wallets een aantrekkelijk doelwit geweest voor hackers. Er zijn een aantal high-profile hacks geweest, zoals het nieuws in mei 2019 dat meer dan $ 40 miljoen aan bitcoin werd gestolen van verschillende vermogende accounts op cryptocurrency-uitwisseling Binance (het bedrijf dekte de verliezen).
 • Beperkt (maar groeiend) gebruik. In mei 2019 voegde telecommunicatiegigant AT&T zich bij bedrijven als Overstock.com, Microsoft en Dish Network in het accepteren van bitcoin-betalingen. Maar deze bedrijven zijn de uitzondering, niet de regel.
 • Niet beschermd door overheden. Geld op bankrekeningen is gedekt, maar die dekking dekt cryptocurrency niet.

Bitcoin voordelen

 • Privé, veilige transacties op elk moment - met minder potentiële kosten.  Zodra u bitcoin bezit, kunt u deze altijd en overal overdragen, waardoor de tijd en mogelijke kosten van een transactie worden beperkt. Transacties bevatten geen persoonlijke informatie zoals een naam of creditcardnummer, wat het risico uitsluit dat consumenteninformatie wordt gestolen voor frauduleuze aankopen of identiteitsdiefstal. (Houd er wel rekening mee dat u over het algemeen eerst uw bankrekening moet koppelen om bitcoins te kunnen kopen op een beurs).
 • Het potentieel voor grote groei. Sommige beleggers die de munteenheid kopen en aanhouden, wedden dat zodra bitcoin volwassen wordt, er meer vertrouwen en meer wijdverspreid gebruik zal volgen, en dat daardoor de waarde van bitcoin zal groeien.
 • Decentralisatie. Na de financiële crisis en de Grote Recessie staan sommige beleggers te trappelen om een alternatieve, gedecentraliseerde munt te omarmen - een munt die in wezen buiten de controle van reguliere banken, overheidsinstanties of andere derde partijen valt.

Moet je Bitcoin kopen?

Bitcoin is een ongelooflijk speculatieve en volatiele aankoop. Het is de moeite waard om te onthouden dat de handel in aandelen u een vergelijkbare sensatie kan geven - en het kiezen van aandelen van gevestigde bedrijven is over het algemeen minder riskant dan het investeren in bitcoin. (Een gebruikelijke vuistregel is om slechts een klein deel van uw totale portefeuille te besteden aan individuele aandelen of speculatieve activa zoals bitcoin).

Waar kan ik Bitcoin kopen?

 • Beleggingsmakelaars. Robinhood was de eerste mainstream beleggingsmakelaar die bitcoin en andere cryptocurrencies aanbood. (Robinhood Crypto is beschikbaar in de meeste, maar niet alle, Amerikaanse staten.) Tradestation, eToro en Sofi Active Investing bieden ook handel in cryptocurrency's in de meeste Amerikaanse staten.
 • Cryptocurrency beurzen. Er zijn een aantal beurzen in de Europe en daarbuiten. Coinbase is de grootste cryptocurrency exchange in de V.S., met toegang tot ongeveer 100 cryptocurrencies.Reactie plaatsen