De betekenis van psychologie is als volgt; “zielkunde,” dat is ook wat het woord oorspronkelijk betekende. Hierbij staat het Oud-Griekse woord psyche voor “ziel” en het woord logos voor “woord,” “gedachte” of “rede.” Er zijn echter veel meer definities van het woord psychologie bijgekomen. Ook zijn er allerlei verschillende stromingen ontstaan, wat het nog moeilijker maakt om een eenduidige definitie van de term te geven.Psychologie wordt ook wel omschreven als; “de wetenschap van het menselijk gedrag, leren, voelen en nadenken,” of “de studie van de menselijke geest,” of “een academische discipline die zich bezighoudt met het innerlijk leven (kennen, voelen en streven.”). Daarnaast kun je psychologie zien als een praktijk, die zich bezighoudt met “de beoefening van de zielkunde.” Vroeger was psychologie alleen bedoeld om psychisch zieke mensen te bestuderen en genezen. Nu wordt het overal in de maatschappij beoefend, van het bedrijfsleven tot de gevangenis en van het onderwijs tot de reclame.
Toepassing psychologie
De psychologie wordt steeds meer toegepast en verkrijgt ook grote invloed op andere, verwante takken van wetenschap. Zoals de sociologie, de criminologie, de biologie, de filosofie, de pedagogiek en de statistiek. Er ontstonden talloze toegepaste vormen van psychologie, zoals de arbeids-, culturele-, de klinische-, de sociale-, de neuro-, de onderwijs-, de persoonlijkheids- en de kritische psychologie.
Ook het aantal therapeutische behandelmethodes nam sterk toe, niet alleen door de intrede van de psychofarmaca, maar ook omdat er steeds nieuwe therapieën werden bedacht, zoals Gestalt-therapie, holistische therapie, psychomotore therapie, schematherapie, systemische therapie, gedragstherapie, EMDR en NLP. De lijst is onuitputtelijk en zal ongetwijfeld alleen maar langer worden. Dit heeft het voordeel dat steeds meer mensen geholpen kunnen worden, maar de enorme hoeveelheid van benaderingen en toepassingen maakt het plaatje wel ondoorzichtiger.
Psychologie
De betekenis van psychologie is als volgt; “zielkunde,” dat is ook wat het woord oorspronkelijk betekende. Hierbij staat het Oud-Griekse woord psyche voor “ziel” en het woord logos voor “woord,” “gedachte” of “rede.” Er zijn echter veel meer definities van het woord psychologie bijgekomen. Ook zijn er allerlei verschillende stromingen ontstaan, wat het nog moeilijker maakt om een eenduidige definitie van de term te geven. Psychologie wordt ook wel omschreven als; “de wetenschap van het menselijk gedrag, leren, voelen en nadenken,” of “de studie van de menselijke geest,” of “een academische discipline die zich bezighoudt met het innerlijk leven (kennen, voelen en streven.”). Daarnaast kun je psychologie zien als een praktijk, die zich bezighoudt met “de beoefening van de zielkunde.” Vroeger was psychologie alleen bedoeld om psychisch zieke mensen te bestuderen en genezen. Nu wordt het overal in de maatschappij beoefend, van het bedrijfsleven tot de gevangenis en van het onderwijs tot de reclame.Toepassing psychologie
De psychologie wordt steeds meer toegepast en verkrijgt ook grote invloed op andere, verwante takken van wetenschap. Zoals de sociologie, de criminologie, de biologie, de filosofie, de pedagogiek en de statistiek. Er ontstonden talloze toegepaste vormen van psychologie, zoals de arbeids-, culturele-, de klinische-, de sociale-, de neuro-, de onderwijs-, de persoonlijkheids- en de kritische psychologie. Ook het aantal therapeutische behandelmethodes nam sterk toe, niet alleen door de intrede van de psychofarmaca, maar ook omdat er steeds nieuwe therapieën werden bedacht, zoals Gestalt-therapie, holistische therapie, psychomotore therapie, schematherapie, systemische therapie, gedragstherapie, EMDR en NLP. De lijst is onuitputtelijk en zal ongetwijfeld alleen maar langer worden. Dit heeft het voordeel dat steeds meer mensen geholpen kunnen worden, maar de enorme hoeveelheid van benaderingen en toepassingen maakt het plaatje wel ondoorzichtiger.Renew cache